طرز تهیه شلم ( آش شلغم گروسی )

طاهره تختی

شلغم یکی از بقولات بسیار مقوی و مغذی است که به سبب دارا بودن ده درصد مواد قندی و سرشار بودن از املاح مفیدی مانند کلسیم و منیزیم جزو مواد غذایی بسیار باارزش به حساب می‌آید. شلغم یکی از پاک‌کننده‌ها و سازنده‌های خون بوده و چنان که گفته شد، املاح کلسیم و منیزیم موجود در آن موجب جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های خطرناکی مانند سرطان می‌شود. هم چنین شوره محتوی در آن باعث تصفیه خون و دفاع بدن در برابر بیماری‌های عفونی می‌شود.





طرز تهیه آش شلغم گروسی

مواد لازم :


شَلَم خشک - شلغم - اسفناج - سیرابی - پیازداغ - نخود - لپه - برگه ی زردآلو - نمک به میزان لازم

طرز تهیه :

سیرابی را جداگانه قطعه قطعه نموده و با نمک و کمی پیاز خورد شده و یک حبه سیر می گذاریم بپزد.

حالا ۲ یا ۳ عدد شَلَم خشک را شسته و همراه لپه و نخود خیس خورده و شلغم خورد شده و پیازداغ و برگه ی زرد آلو و اسفناج در قابلمه سیرابی پخته می ریزیم و می گذاریم همراه هم بپزند. برگه ی زردآلو یا همان "قِیسی" اختیاری است و بستگی به ذائقه ی شما دارد و مزه ی آش را از ترش به "ترش و شیرین" تغییر می دهد. نباید هیچوفت این آش را در دیگ پخت چون  بعلت وجود بلغورگندم در شَلَم خشک احتمال انفجار دیگ بسیار بسیار بالاست .

این آش بسیار خوشمزه است و به حدی برای سرماخوردگی مفید است که حتی برخی از مردم بیجار با خوردن این آش بدون مصرف دارو خودشان را درمان می کنند. بعلت عمل تخمیر و واکنشی که در فرایند تهیه شَلَم خشک صورت می گیرد این غذا یک آنتی بیوتیک واقعی است که حتی پزشکان هندی و آلمانی که در بیجار زندگی می کردند از این آش استفاده و به دیگران توصیه می کردند.

 در پایین طرز تهیه شَلَم خشک را نوشته ام ...



 

مواد لازم :

بلغور گندم یا هُرِش ... یک کیلوگرم

شلغم به همراه برگ شلغم ... یک کیلوگرم

نمک ... مقداری که مواد مزه ی شوری بگیرد

طرز تهیه :

ابتدا هُرِش را پاک کرده و شسته و با مقداری آب می پزیم. هنگام پخت باید به هم زده شود تا ته نگیرد. لازم نیست کاملا" بپزد و کمی باید خام باشد تا لِه نشود.
شلغم را به همراه برگهایش شسته و ریز خورد می کنیم و وقتی هُرِش خنک شده با آن مخلوط می کنیم. نمک را به مخلوط افزوده و می گذاریم تا حدود ۱۵ روز در یک خمره ی گِلی (بَسوی) در یک جای سرد بماند (مثل زیر زمین) و در طول این مدت هر روز مواد را به هم می زنیم تا کپک نزند.
بعد از اینکه کاملا" ترش شد گلوله هایی با مواد درست کرده و در دست به شکل کتلت ضخیم و گرد شکل می دهیم و روی برگ مو یا برگ چغندر یک دانه یک دانه قرار داده و داخل مجمعه جلوی نور آفتاب قرار می دهیم تا خشک شوند.
وقتی روی شَلَم ها خشک شد آنها را برمی گردانیم تا سطح پایین شَلَم ها هم جلوی آفتاب خشک شود. بعد شَلَم ها را مثل دانه های تسبیح از نخ گذرانده و داخل زیرزمین یا هرجای خشک و خنک دیگری تا زمان استفاده ی بعدی آویزان می کنیم.


برای خواندن مطالب در رابطه با خواص شلغم بر روی جمله زیر کلیک کنید

شلغم از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد


امتیاز :  ۴.۶۷ |  مجموع :  ۳

برچسب ها
    ايجاد شده توسط  admin  در تاريخ  1391/09/17
    6.1.7.0
    V6.1.7.0