روستای صلوات آباد شهرستان بیجار پورتال رسمی شهرداری بیجار گروس
شنبه, 16 فروردين 1404
روستا و پل تاریخی صلوات آباد

نگاهی به تاریخچه و کارکردهای روستای صلوات آباد از بخش مرکزی شهرستان بیجار


تعریف روستا ::

روستا عبارت است از محدوده ای از فضای جغرافیایی که واحد اجتماعی کوچکی مرکب از تعدادی خانواده در آن تجمع یافته اند .

 بیشتر فعالیت هایی که برای تامین نیازمندی های زندگی خود انجام می دهند از طریق استفاده و بهره گیری از زمین و درون محیط مسکونی شان صورت می گیرد و اکثریت افراد آن به کار کشاورزی اشتغال دارند و شغل کشاورزی به عنوان اساس کار روستاییان قرار دارد .

از نظر تقسیمات کشوری ده (روستا یا آبادی) در ایران کوچکترین واحد سکونتگاهی و اجتماعی- سیاسی است.

مطابق سرشماری هایی که در کشور انجام می شود به نقاطی که کمتر از 500 نفر جمعیت داشته باشد روستا گفته می شود.




یک روستای ایرانی دارای برج و بارو. نگاره از شماره ۴۱ ماهنامه دانش همگانی



موقعیت جغرافیایی روستا ::

روستاي صلوات ‏آباد از توابع بخش مرکزي شهرستان بيجار در استان کردستان، با مختصات جغرافيايي 47 درجه و 32 دقيقه طول شرقي و 36 درجه و 16 دقیقه عرض شمالي، در 19 کيلومتري شمال غربي شهر بيجار واقع شده است.




موقعیت نسبی و ویژگی های طبیعی و  وضعیت اقلیم ::

روستاي صلوات‏آباد بيجار در محدوده کوهستاني استقرار يافته و بافتي متراکم دارد و از اطراف، به کوه‏هاي بلندي محدود مي‏شود و رودخانه قزل اوزن نيز، در جنوب آن جريان دارد. کوه صلوات آباد در 2 کیلومتری و کوه دوازده امام در نیم کیلومتری آن قرار دارد.
ارتفاع روستاي صلوات‏آباد بيجار از سطح دريا 1605 متر است؛ آب و هواي آن در بهار و تابستان معتدل و خنک و در زمستان، بسيار سرد مي ‏باشد.
  خانه‏ هاي روستاييان تحت تأثير محيط طبيعي، نوع معيشت، و نوع فعاليت روستاييان شکل گرفته است.
مصالح عمده به کار رفته در خانه‏هاي قديمي سنگ، خشت و گل است که به راحتي در اطراف روستا يافت مي‏شود. در ساخت خانه‏هاي جديد نيز از سنگ، سيمان، آجر، گچ و آهن نيز استفاده مي‏شود.




تاريخچه::

جاذبه‏ هاي تاريخي اين روستا نيز جالب توجه است. از آن جمله، قلعة قديمي صلوات‏آباد، با برج و باروي مستحکم خشتي و گلي با اروسي‏هاي داخل قلعه، خانة قديمي با گچ‏بري‏ها، تزيينات داخلي و اروسي‏هاي بسيار زيبا همراه با نوع ترکيب فضاها، پستو، سه دري‏ها و  پنج دري‏ها،  از قابليت‏هاي تاريخي روستاست.





بقاياي حمام قديمي (بيرون از قلعه) که بخش‏هايي از گنبد آن رو به فرسودگي است، از ديگر آثار تاريخي روستاست. اين حمام، داراي فضاهاي ورودي، خزينه، خلوتي، تون، حمام گرم و حمام سرد مي‏باشد. آب اين حمام، از رودخانه تأمين مي‏شده است.

پل صلوات آباد از دیگر جاذبه های تاریخی این روستاست. این  پل در مسیر ارتباطی بیجار – تکاب در آذربایجان غربی قرار دارد . تاریخ دقیق ساخت پل مشخص نیست اما از شواهد پیداست كه این پل با عناصر ویژه دوران صفویه به ویژه سنگهای حجاری شده و الگو های معماری این دوران احداث و در دوره های بعد مرمت شده است . در ساخت این پل از قوس های تیزه دار و سكوهای متعدد با رعایت كامل اصول پل سازی در معماری ایران استفاده شده است . پل صلوات آباد دارای 9 چشمه با دهانه های متفاوت است . طول پل 130 متر و ارتفاع آن به نسبت موقعیت و توپوگرافی محل بین 4/8 تا 12 متر متفاوت است . بر اثر سیلاب های سال 1375 شمسی پل دچار تخریب و ویرانی بیش از حد شد و طی سالیان اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت و بهسازی شد.




  منابع آبی روستا ::
آب آشامیدنی روستا از طریق چند حلقه چاه و آب زراعی توسط شاخه ای از رودخانه ی قزل اوزن که در جنوب روستا جریان دارد تامین می شود.



ویژگی های انسانی روستا ::
براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي صلوات‏آباد بيجار 120 نفر جمعيت داشته است که در سال 1385، به 60 نفر کاهش يافته است.
جمعیت :  60  نفر          تعداد خانوار : 10


 مذهب  ::
دارای دین اسلام و مذهب شیعه جعفري می باشند. 

زبان و گویش :: 
مردم صلوات‏آباد بيجار به زبان کردي با لهجه گروسي سخن مي‏گويند.

وضعیت زیست حیوانات ::

در این روستا در کنار حیوانات اهلی مشترک با سایر روستاهای همجوار نظیر گاو و گوسفند و مرغ و...  حیواناتی نظیر گرگ ، روباه ، خرگوش و کبک نیز در نزدیکی آن یافت میشوند.



آداب و رسوم و نحوه پوشش و فعالیتها ::
مردم روستاي صلوات‏آباد بيجار مانند ديگر نواحي استان کردستان، مراسم ديني و ملي خود را با تشريفات برگزار مي‏کنند.
از جملة مراسم خاص روستا، برگزاري جشن‏هاي عروسي است، که طي آن مردم با شادماني و سرور همراه با نواختن سازهاي محلي به خواندن انواع آوازها و رقص‏هاي محلي مي‏پردازند.

فعالیت ورزشی متداول و مورد علاقه روستاييان، سوارکاري است. از جمله بازي‏هاي رايج روستا، مي‏توان به قاچان، مردکان، هيوگرو و جوراب بازي اشاره کرد.




پوشاک مردم روستاي صلوات‏آباد بيجار مانند ديگر مناطق کردستان، لباس محلي کردي است. پوشش مردان مشتمل بر چوخه، پانتول يا رانک، ملکي، لفکه سوراني، شال، دستار، فرنجي و کله بال است ؛ پوشش زنان نيز مشتمل بر انواع جافي، کلنجه، شال، کلکه و کلاو مي‏باشد.

کارکرد و ساختار اقتصادی روستا ::
درآمد بيشتر مردم از طريق فعاليت‏هاي زراعي و دامداري تأمين مي‏شود. کشت آبي و ديم در روستا رواج دارد و مهم‏ترين محصولات زراعي و جاليزي آن مشتمل بر گندم، جو، هندوانه، خيار و بادمجان است. محصولات باغي آن نيز شامل زردآلو و هلو مي‏باشد.
 انواع لبنيات مانند شير، ماست، کره و روغن حيواني نيز در روستا توليد مي‏شود. مردم روستا به ويژه زنان، به بافت فرش و گليم نيز مي‏پردازند.


تاسیسات زیربنایی و روبنایی و جاذبه های گردشگری ::
روستای صلوات آباد دارای تاسیساتی از جمله راه آسفالته (شوسه) - خانه ی بهداشت -  مسجد و شورای روستا و دبستان و تاسیسات برق و تلفن میباشد. همچنین در این منطقه به دلیل وجود آثار تاریخی شامل پل صلوات آباد و بافت قدیمی روستا و قلعه آن و همچنین طبيعت زيبا، باغ‏هاي سرسبز، مناظر کوهستاني، مزارع خرم حاشيه رودخانه قزل اوزن از ديدني‏ترين جلوه‏هاي طبيعي روستاي صلوات‏آباد بيجار به شمار مي‏آيند


صنایع دستی و غذاهای محلی روستا ::
مهم‏ترين صنعت دستي اين روستا، بافت قالي و گليم است. قالي‏هاي بافته شده داراي دو پود ضخيم و نازک هستند. اين نوع فرش‏ها که بسيار سنگين پرز فراوان دارند در طرح‏هاي هندسي مختلف بافته مي‏شوند و غيرقابل تا کردن مي‏باشند.



معروف‏ترين غذاهاي محلي اين روستا عبارتند از: شلمين، آش ترش، آش قيسي، آشتو و هورش. انواع خيارشور و ترشي‏هاي محلي و همچنين انواع نان‏هاي محلي و شيريني بژي برساق نيز از جمله خوراکي‏هاي لذيذ اين روستاست.


راه ارتباطی ::

روستاي صلوات ‏آباد بيجار از طريق شهرهاي بيجار و تکاب قابل دسترسي مي‏باشد و جاده ‏هاي منتهي به اين روستا از شهرهاي مذکور آسفالت مي‏باشد. و در کل میتوان گقت دسترسی به این روستا آسان و کیفیت راه روستایی خوب است.
وسایل ارتباطی حمل و نقل روستا شامل تاکسی و مینی بوس می باشد.


تحقیق  و گردآوری : اکبر رنجبران


 منابع و مآخذ ::
تحقیق میدانی
سایت سازمان گردشگری استان کردستان www.kurdistanmiras.ir
خاطرات مردم
مصاحبه با اهالی روستا
دانشنامه رشد


اخبار روز
دسته بندي اخبار 
     
 
کد خبر : ۱۵۲۹۰  |  تعداد بازدید : ۲۹۵۰۷
آیین غبارروبی و گل افشانی مزار شهدا با حضور شهردار و اعضای شورای شهر
 
     
     
 
کد خبر : ۱۵۲۰۲  |  تعداد بازدید : ۶۰۱۹۸
تغییر ساعات ادارات در ۱۰ استان اجرایی شد/ ۱۰ استان دیگر در نوبت اعمال تغییر ساعات اداری
 
     
     
 
کد خبر : ۱۵۱۳۰  |  تعداد بازدید : ۷۲۲۲۹
جزئیات اصلاحیه دستورالعمل وام ودیعه مسكن
 
     
     
 
کد خبر : ۱۵۱۲۹  |  تعداد بازدید : ۷۱۷۵۳
جزئیات شرایط بازنشستگی زنان و مردان اعلام شد
 
     
     
 
کد خبر : ۱۵۱۲۸  |  تعداد بازدید : ۷۳۹۱۹
لیست جدید باكیفیت و بی‌كیفیت ترین خودروهای داخلی
 
     
     
 
کد خبر : ۱۵۱۲۵  |  تعداد بازدید : ۱۲۹۹۵۵
قیمت خودروها در بازار ثابت شد
 
     
     
 
کد خبر : ۱۵۱۲۳  |  تعداد بازدید : ۵۸۸۹۸
كارفرما موظف به پرداخت حق‌ مسكن 300 هزار تومانی است
 
     

6.1.7.0
گروه دورانV6.1.7.0